16.04.2024
Gençler Namazın Önemini Bilerek Yetişmeli

Gençler Namazın Önemini Bilerek Yetişmeli


  • 02 Ocak 2015 Cuma 02:01
  • 1775

Namaz, buluğ çağına erme ile birlikte farz olan bir ibadettir. Üstelik her gün beş vakit… Hastalık dahil aksatılmaması lazım. Diğer adıyla kulluk borcu… Namazını kılmayan kulluk borcunu ödememiş olur. O halde son derece önemli. İleri yaşlara, emeklilik so

Öyleyse bütün gençler hatta çocuklar namazın önemini öğrenerek yetişmeli.

Namazın önemi ve faydaları konusunda dikkat çekilmesi gereken bilgiler özet olarak şöyle sıralanabilir:

1.Namaz, Allah’ın üzerimize farz kıldığı bir ibadettir. Her kul, yükümlü olduğu namaz borcunu ödemek zorundadır. İşte namaz kılan kişi, farz olan bu ibadetini yerine getirerek, borcunu ödeme bahtiyarlığına kavuşmuş olur.

2.Şartlarına riayet ederek ihlâs ve huşu ile namaz kılan kişi, Allah’ın hoşnutluğunu kazanır ve mahşerdeki işi kolaylaşır. Konu ile ilgili bir hadis şöyledir:

“Bir kulun Kıyamet gününde hesabı ilk sorulacak ameli, namazıdır. Eğer namazı dürüst çıkarsa kurtulmuş ve kazanmıştır. Eğer namazı düzgün çıkmazsa kaybetmiştir. Farz namazları eksik çıktığında, eksikleri nafile namazla tamamlanır. Diğer amelleri de bu şekilde muhasebe edilir.”(Ebu Davud, Salât–145/Tirmizi, Salât–188)

3.Namaz, insanı kötülüklerden alıkoyar. Bu maddeyi biraz izah etmek faydalı olacaktır.

Namazın kötülüklerden alıkoyduğu, Kur’an-ı Kerim’de şöyle haber verilmektedir:

“Muhakkak ki namaz, hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar.” (29.Ankebût–45)

 Bu ayetle Cenab-ı Hak, namazın hayâsızlık ve kötülükten alıkoyma fonksiyonuna sahip olduğunu net bir şekilde bildirmektedir.

 Ancak namaz kıldığı halde kötülüklere devam eden insanların varlığı da bilinen bir gerçektir. Namaz kıldığı halde hayâsızlık ve kötülüğe devam eden kişilerin kendilerini huşu ile namaza vermedikleri, namazın önemini bilerek ve ihlâsla Allah’ın huzuruna çıkmadıkları anlaşılmaktadır. Bu gibi şahıslar ya alışkanlık haline getirdikleri veya çevrelerinin kınamalarından çekindikleri için namaz kılıyor olabilirler. Hatta bazen riya ve dünya menfaati gibi kaygılar da etkili olmaktadır.

Cenab-ı Hak, namaz kıldıkları halde, ibadetlerine riya katan veya erkânına uymayan kimseleri Kur’an-ı Kerim’de şiddetli bir şekilde kınamıştır.

 “Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar.” (107.Maun–4,5)

Ciddiye alınan bir namaz muhakkak kötülüklerden alıkoyar. Kişinin yaklaşık sekiz saati uykuda geçen yirmi dört saatlik bir zaman diliminin geriye kalan on altı saatlik kısmı içinde beş kere Allah’ın huzuruna ihlâs ve huşu ile çıkıp, emir ve yasaklarına uyacağı konusunda söz verdikten sonra, arada kalan ortalama dörder saatlik zamanlarda şeytana kanması elbette beklenmez.

4.Kıldığımız namazlar sayesinde Allah bazı günahlarımızı silip yok eder. Konu ile ilgili olarak şu hadis-i şerifi nakledelim:

“Peygamberimiz bir gün ashabına: ‘Ne dersiniz; birinizin kapısının önünde bir ırmak olsa da, o kişi günde beş defa bu ırmakta yıkansa, vücudunda hiç kir kalır mı?’ diye sordu. Ashab-ı kiram: ‘Hayır, onun hiç kiri kalmaz.’ Diye cevap verdiler. Bunun üzerine Resulullah: ‘İşte beş vakit namaz da buna benzer. Yüce Alla, namaz sayesinde günahları bağışlayıp yok eder.’ buyurdu” (Buhari, Mevakit–6/Müslim, Mesacit–282)

5.Beş vakit namaz kılan kişi, elli vakit namaz kılmış gibi sevap kazanır.

6.Beş vakit namaz kılan kişi, sık sık abdest aldığından görünen (necaset) ve görünmeyen (hades) pisliklerden temizlenir, elbisesi ve çevresi sürekli temiz olur.

7.Beş vakit düzenli olarak namaz kılan kişinin günlük hayatı da kendiliğinden düzene girmiş olur.

8.Namaz birçok ibadetin özeti gibidir. Namaz kılan kişi hem Kur’an okur, hem zikir yapar hem dua eder hem de Allah’a iltica etmiş olur. Bunların her biri ayrı ayrı mutluluk kaynaklarıdır.

9.“Namaz, mü’minin miracıdır.” Namaz kılan kişi, Allah’ın huzuruna kabul edilmiş olmanın bahtiyarlığını yaşar.

10.Cemaatle kılınması nedeniyle namazın bir de sosyal dayanışma boyutu ve İslam kardeşliğini pekiştirme yönü vardır. Aynı camide her gün birlikte namaz kılan insanlar, birbirlerini yakından tanır, mutlu ve sıkıntılı günlerinde dayanışma içinde olurlar.

11.Cemaatle kılınan namazlar sayesinde zengin fakir ve amir memur gibi insanlar arasında eşitlik meydana gelir. Camiye erken gidenler ön saflarda, geç gidenler arka saflarda yer alırlar. Namaza uran herkes, Allah’ın huzurunda kul sıfatıyla bulunur.

Namazın faydalarını yeterince anlatmak, ancak kitap çapındaki bir çalışma ile mümkün olabilir. Biz bazı önemli satırbaşlarını nakletmekle namazın faydalarından bir demet sunmuş olduk.

Yazımızı Hz. İbrahim’in Kur’an-ı Kerim’de ayet olarak yer alan duası ile bitirelim:

“Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!” (14.İbrahim–40)