27.04.2024
GÜNEYSU'DA TURİZM

GÜNEYSU'DA TURİZM


  • 2903

Rize Merkezden 14 Km, sahilden ise 9 km. Güney yönünde ve deniz seviyesinden 153 metre yüksekte (rakımda)  bulunan İlçemiz Güneysu, 1000′in üzerinde bitki türüyle, yeşilin her tonunun dört mevsim eksik olmadığı, dünyadaki ender yerleşim yerlerinden biridir. Eşsiz doğa güzellikleriyle donanmış Rize’nin bu şirin İlçesi, bin bir çeşit çiçekli yaylaları, doğal içme suyu kaynakları, gür ve berrak akışlı ırmakları, bitki örtüsüyle, az sayıda da olsa yaban hayatıyla, dört mevsim öten çeşit çeşit kuşlarıyla,  esasında doğal turizm zenginliğine sahiptir.

Fakat bugüne kadar, bölgenin bu üstün özellikleri değerlendirilememiş ve turizm gerçek anlamda hizmete sokulamamıştır. Bölgenin turizm potansiyelini değerlendirme hususunda ulaşım, konaklama, yeme-içme, eğlence, alışveriş ve seyahat organizasyonu gibi daha birçok hizmetlerin tümünü içeren çok yönlü faaliyetleri koordineli bir şekilde  ele almak gerekmektedir.

Bölgemizdeki bir çok alanımız, yamaç paraşütü, trekking, av turizmi ve her türlü kış sporlarına müsaittir. Deremiz ise rafting için bulunmaz pistlerdendir. İlçemizin Güney yönünde bulunan ve KAROS olarak bilinen dağlar, kayak turizmine elverişlidir.

İlçe merkezinden 9 km. mesafede ki Başköy ve 6 km. içerde ki Çamlıca köyünde bulunan kaplıcalar her türlü mide, böbrek ve bağırsak hastalıklarına şifadır.

ARAPDÜZÜ MESİRE ALANI
Doğa ile iç içe bulunan 800 metre yürüyüş parkuru güzergâhı boyunca kayrak taşlara basarak yürürken, tahta asma köprülerden geçen ziyaretçiler buradan Arapdüzü Şelâlesine ulaşırlar. 

1080 rakımda bulunan Arapdüzü Mesire Alanı, şelâle ile de ayrı bir güzellik sunuyor ziyaretçilerine. Şelâleyi izlemek için özel yapılan seyir teraslarında oturup bol bol fotoğraf çektiren doğa tutkunları yeşilin ve temiz havanın tadını çıkartıyorlar. Oturma ve piknik alanları güzel havalarda dolup taşarken doğa parkından Karadeniz'i görmek mümkün oluyor.

Mesire Alanında yeme içme ihtiyaçlarını, ziyaretçiler dışarıdan getirirken, lavabo ve su ihtiyaçları karşılanabiliyor. Arapdüzü Mesire Alanında birçok kamelya, bir adet kır evi , iki adet mescid (bayan-erkek) ayrıca bir adet Bosna Kardeşlik Çeşmesi bulunuyor.

Arapdüzü şelalesi Güneysu ilçesine yaklaşık 15 km mesafede ve yolların tamamı beton ve asfalt ile kaplı. Arapdüzü Doğa Parkının uzantısı olan  kesme taş ve ahsap asma köprülerden oluşan yürüyüş parkurunu geçerek şeleleye ulaşmak oldukça keyifli. Doğal güzelliği bozulmadan oluşturulan seyir terasları  şelaleyi farklı açılalardan görmek ve soluklanmak için muhteşem bir fırsat sağlıyor.


KATARAHTE ŞELALESİ
Rize şelaleleri arasında Katarahte Şelalesi’nin özel bir yeri vardır. Debisinin azlığına ve şelalenin boyunun kısa olmasına rağmen, su şaşırtıcı derinlikte bir gölet meydana getiriyor. bu derin gölet, macera arayan yüzücülerin de  vazgeçilmez adresidir aynı zamanda. Güneysu ilçe merkezine 1 kilometre mesafedeki şelale, yükseklerde Pilahoz adıyla anılan Katarahte Deresi’nin üzerindedir

Yaklaşık 9 metreden düşen şelale dağlardan gelen buz gibi sularla beslenir. Yakınında bir dinlenme tesisinin bulunmadığı şelaleye merdivenlerle inmek mümkündür. Dere yatağının kenarındaki ıslak ve yosunlu kayaların kaygan olabileceğini unutmayın.


KIBLEDAĞI / DAĞ CAMİ
Ayene Dağının tepesinde bulunan cami ise inzivaya çekilen insanların uğrak yeridir. Buradan İlçeyi ve etrafını gündüz/gece olmak üzere seyretmek insana farklı bir duygu vermektedir. Dağın deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 1130 metredir.

Güneysu ilçesinde, kıble yönünde olması ve ilçenin birçok yerinden görülebilmesi nedeniyle Kıbledağı ismiyle anılan 1130 rakımlı dağın zirvesine zirvesine inşa edilen ve manzarasıyla ziyaretçilerini hayran bırakan Kıbledağı Hacı Hafız Yusuf Yılmaz Camii'nin yapımı 2 yılda tamamlandı. İnşa edilen caminin yapımı yaklaşık 2 yıllık çalışmanın ardından sona erdi.

Söz konusu proje çerçevesinde camiye giden yolun yapımı tamamlandıktan sonra etrafında yürüyüş parkuru, dinlenme alanı, konukların çay içebileceği park alanı ve mesire yerleri inşa edilerek, güzel vakit geçirmek isteyen vatandaşların hizmetine sunuldu.

Tarihi bir geçmişi de olan Cami, ilk olarak 1800'lü yıllarda Meşula Mehmet Efendi ve Kuş Ahmed Efendi tarafından inşa ettirildi. 1960 yılında bu ahşap camide yangın çıkması nedeniyle Yusuf Yılmaz Hocaefendi tarafından yapı yeniden taştan yapıldı. Yapı uzun yıllar bir dua ve ibadet merkezi olarak kullanıldı. Bölgeye gelen insanların yaya olarak ulaştıkları camide konaklama imkânı da bulunmaktaydı.





HANDÜZÜ YAYLASI
Rize’nin Güneysu ilçesinin yaklaşık 45 dakika ulaşılabilen Handüzü yaylası bu özelliği ile dikkat çekiyor. Karadeniz Bölgesinin 45 dakikada 1 bin 800 rakıma çıkılabilen tek yaylası özelliği bulunan Handüzü Yaylası yeşil doğası ile doğa severlerin ve turistlerin ilgisini çekiyor.

Yaz aylarında yapılan ve yüzlerce insanın katıldığı yayla şenlikleriyle adını duyuran, hafta sonları doğa severlerin yürüyüş düzenlediği yayla, yaşam kültürü, yaban hayatı ve florasıyla ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor. Handüzü Yaylası’ndan Kıble Dağı Doğa Parkı, Çağrankaya Yaylası, Kandemirler yaylası ve Kanboz Yaylasını görmek ve ulaşmak mümkün. Yayla, tracking, foto safari tutkunları için keşfedilmemiş bir bölge. Başka hiçbir yerde bulunmayan bitki ve kelebek türleri ile yaban hayatı ve eşsiz doğal güzellikleri görmek isteyenler yaylaya yılın sekiz ayı ulaşabilirler.