06.05.2024
Güneysu Hamidiye Külliyesini Yeniden Canlandırmak İstiyor

Güneysu Hamidiye Külliyesini Yeniden Canlandırmak İstiyor


  • 10 Ekim 2013 Perşembe 02:00
  • 480

Güneysu Kuran Hafızları Eğitim ve Kültür Derneği (GÜNHAFDER) Temmuz 2013 ‘de başlatmış olduğu “Güneysu Hamidiye külliyesi” projesi kapsamında: Başta ilçe kaymakamımız olmak üzere, belediye başkanımız, siyasi parti teşkilatları, sivil toplum örgütleri, ilç

Özellikle Ramazan ayı içerisinde ilçe müftümüz Murat Mutlu olmak üzere Dernek yönetim Kurulumuz ve ilçemizdeki imam-hatip, müezzin-kayyım ve hafızlarımız tarafından sahura kadar süren istişare toplantıları yapıldı.

15 bin metrekarelik bir alana sahip düşündüğümüz külliye projesi, avlulu medrese planı şeklinde düşünülüyor. Geleneksel rize mimarisinden yola çıkılarak çizilecek projede, ortada geniş avlu ve yeşil alan, etrafında ise tüm birimler yer alacak. 800 öğrenci kapasiteli düşünülen külliye, ana hatlarıyla 1 bin kişilik camii, Hafızlık Hazırlık Eğitimi, Hafızlık Eğitimi, Kuran İlimleri Araştırma Merkezi, günhafder yönetim ofisi ile öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını görebilecekleri spor ve çok amaçlı salonlarla sosyal mekânlardan oluşuyor. Hafızların eğitimi için oldukça ferah 12 kişilik özel derslikler planlandı. Ezber kabinleri, küçük dinlenme odasının bulunduğu derslikler, özel çatı penceresinden ışık alacak. Ayrıca hafız hocalarına camekânlı bölüm yapılacak. Hafızlık ve hafızlık öncesi yüzüne eğitimin derslikleri ile yurt binaları ayrı ayrı inşa edilecek, ikisinde de mescid bulunacak. Dersliklerin arkasında her birime özel teneffüs vakitleri için yarım basketbol sahasının yer aldığı küçük arka avlular da yer alıyor. Yurt odalarında ranza sistemi değil bazalar kullanılacak ve her katta dinlenme salonu ile mescit bulunacak. Giriş katındaki yemekhane ortadaki geniş avluya açılacak. Büyük avluda futbol sahası planlanıyor. Avlunun altında ise iki basket sahalı kapalı spor salonu olacak, biri konferans salonuna dönüştürülebilecek. Üç ayrı bloktaki son katlar ise misafirhane (toplam 53 kişilik) olarak planlandı. Alanda eğitim sisteminin (4+4+4) ün ilk 4\'ü özel okul\'da yapılmak istenenler arasında yer alıyor. Ayrıca proje kapsamında aşevi, diyanet yeterlik sınavı hazırlık sınıfı, okulu dışarıdan bitirme sınıfları,müftülük hizmet binası ve lojmanları,eğitim görevlileri lojman binası,otopark,çok amaçlı salon ve yüzme havuzu’da düşünülen uygulamalar arasında yer almaktadır.

Türkiye’de eşine nadir rastlanacak olan projenin maliyetinin yaklaşık 20 milyon TL’yi bulması ve iki yılda tamamlanması planlanıyor.

Güneysu Kuran Hafızları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Mustekim Kaba “ Bu tarz bünyesinde cami de barındıran Kuran ve hafızlık eğitim merkezi, külliye projesinin tasarlanmış bir örneğinin bugüne kadar Türkiye’de ender yapıldığını belirten Kaba, “Ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda kuran kursu binasına şahit olduklarını, ancak Güneysu Hamidiye Projesi Türkiye’de ilk olma niteliğinde.” dedi. Kuran Kursları’nın bugüne kadar hor görüldüğünü, gizli saklı gözden ırak bodrum katlarında ışık almayan yerlerde inşa edildiğini ifade eden Kaba, ‘cami yapalım, bodrumu da Kuran kursu olsun’ düşüncesinin kırılması gerektiğini vurguladı. Güneysu Kuran hafızları eğitim ve kültür Derneği Mütevelli Heyeti ve yöneticilerinin yenilikçi tavırlarıyla ortaya güzel bir proje çıkacak olduğunu aktaran Kaba, “Taklide yönelik talepler olmadı, bugüne ait bir anlayış ve ortak akılla güzel bir çalışma ortaya çıkacak. Gelecekteki örnekleri için iyi bir referans olacak.” ifadesini kullandı.